Emelie Wibron
Projektledare – R&DVad jobbar du med?
Inom R&D är vi en grupp projektledare som tar hand om alla utvecklingsprojekt. Själv leder jag just nu ett projekt som tar fram nästa generations skotare. Jag är med från förstudie till att maskinerna slutligen går i serieproduktion och projektet avslutas. Jag lägger upp en plan och ser till att vi följer den och hanterar eventuella avvikelser. Jag ansvarar bland annat för att vi håller tidplan och budget. Som projektledare samarbetar man med väldigt många olika funktioner och avdelningar. Vi har olika typer av projekt gällande storlek och längd, varav mitt är ett större projekt.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med att vara projektledare är att arbetet är så varierat. Det finns hela tiden nya problem att lösa och det tar dröjer länge innan en dag ser ut exakt som en annan. Det är också kul att samarbeta med människor från andra avdelningar där man strävar efter ett gemensamt mål och förhoppningsvis lyckas med det tillsammans.
Hur hamnade du i din nuvarande roll?
Jag läste natur på gymnasiet och började plugga på universitetet direkt efter studenten. När jag skulle välja ingenjörsprogram visste jag inte vilken inriktning jag var mest intresserad av men bestämde mig för teknisk fysik i Umeå. Jag trivdes bra här och jag tyckte att en svår utbildning skulle vara en kul utmaning. De sista två åren bytte jag till masterprogrammet tillämpad mekanik på Chalmers i Göteborg eftersom jag tyckte att teknisk fysik var för teoretiskt och ville ha en mer praktisk inriktning. Därefter jobbade jag som doktorand i Luleå innan jag började på Komatsu Forest som beräkningsingenjör. Efter ungefär 5 år började jag jobba som projektledare vilket jag länge hade tänkt att jag ville göra. Det kändes som ett bra steg att byta tjänst och samtidigt skönt att kunna stanna inom samma företag där jag trivs väldigt bra.
Vilka råd har du till en blivande ingenjör?
Ett råd som jag själv gärna hade fått när jag var student är att det inte alltid finns en bestämd väg gällande vilken utbildning eller vilka kurser man “måste” läsa för att få det jobbet man vill ha. Det finns olika vägar att nå dit. En teknisk utbildning är en bra grund oavsett vad man vill jobba med eller om man inte ens vet vad man vill jobba med än. Du behöver inte ha bestämt dig i förhand.
Vid sidan av ditt jobb har du en karriär som elitidrottare inom innebandy – hur fungerar det?
Jag skulle självklart gärna ha mer tid för innebandy men det går faktiskt jättebra. Jag har hela tiden haft stöttande kollegor och chefer som varit förstående. Jag har sett till att planera jobbet så att det fungerar att kombinera men också fått möjlighet att vara ledig när det har behövts. Något annat som har underlättat är att det finns möjligheter för distansarbete. Till exempel kan jag arbeta från hotellet under dagen om jag har en bortamatch på kvällen.